Første skikkelige dag i UB

Enda en innholdsrik dag har gått her i Mongolia. Tomas oppdaget, til sin store fortvilelse, at hans nyinnkjøpte kamelhårsgenser var prydet med hele seks hakekors. Han var ikke sein med å skifte til en mer nøytral genser etterpå.

Hvor mange hakekors finner du?

Etter frokost gikk vi over i kontordelen som ligger vegg i vegg med gjestehuset vi bor i. Hjalmar Hugdal gav oss en kort innføring i NLMs arbeid i Mogolia siden det startet i 1994. I tillegg fikk vi et lynkurs i mongolsk, så nå kan vi si både hei, ha det, maten smakte dårlig, jeg trenger en større størrelse og enkelte andre nyttige gloser. Vi var ivirige elever og satser på å lære oss mongolsk flytende i løpet av de neste to ukene.

Neste post på programmet var prosjektbesøk på sosialprosjektet. Etter en kvarters kjøretur kom vi fram til en ger-barnehage. Her var det 30 barnehageplasser, og to ansatte pluss kokk. I området var det omtrent 400 barn i barnehagealder, og dette var den eneste barnahgen i nærheten. Noen av barna reiste 15-20 km for å komme seg dit. Standarden var betydelig lavere enn i Norge, men de hadde stort fokus på hygiene og sikkerhet. Barna pusset tennene tre ganger i løpet av dagen, vasket hendene med en gang de kom inn i barnehagen og etter hvert toalettbesøk. På kjøreturen til geren fortalte vi sjåføren at det var her vi hørte hjemme, og da smilte han bare lurt til oss og nikket. Til vår store skuffelse sov barna mens vi var der, men de var ikke mindre sjarmerende å se på av den grunn.

De søte små som egentlig skulle være våkne mens vi var på besøk

I neste ger vi besøkte hadde de en liten klinikk med lege- og vaksinasjonskontor. Privatliv var det ikke mye å se til, de hadde en skillevegg mellom venterommet og undersøkelsesbenken. Ellers kunne alle se dama som løftet armene og ble lyttet på, og den lille jenta som fikk sin første vaksine. Det var ekstremt høy temperatur og plassen var liten. Mildt sakt kan vi si at dette var et annerledes legekontor enn det vi finner i Norge, men det fungerte så absolutt.

Slik så ger-klinikken ut fra utsiden

Vi kjørte tilbake til selve byen og besøkte en familieklinikk. Her hadde de omlag 500 besøkende i løpet av en måned. De hadde undervisning for familier mblant annet kosthold, tilbød akupunktur, vaksinasjonskontor og vanlig legehjelp. Rommet vi følte var mest velkjent var nok barnerommet. Veggene var malt i fine farger med Noahs ark og regnbue.

Noahs ark på familieklinikken

Tilbake på gjestehuset hadde vi noen timer fritid. Den brukte vi til klesvask, utforsking av det lokale supermarkedet, matlaging, lesing og avslapping.

Kl. 17:30 kom taxiene og vi kjørte på middagsbesøk til Emma Sofia,Morten og Claudia. Her fikk vi servert innbakt pølse, og det smakte fantastisk godt. Alle spiste seg gode og mette og koste seg på besøk. Vi spilte spill, spiste godter og is og for de kaffedrikkende smakte det herlig med en kopp ordentlig kokt kaffe som avveksling fra pulverkaffen. Fremkomstmiddelet for hjemturen var pirattaxi. Det var litt ulikt hvor fort vi kom oss tilbake, de som kjørte først endte opp med å komme sist til gjestehuset.

På besøk hos Emma Sofia, Morten og Claudia

 

De neste dagene skal vi foresten overnatte i ger, så det blir litt lite blogging fremover, men vi kommer sterkt tilbake.

~ Sigrun ~

Categories: Uncategorized | Kommenter innlegget

Innleggsnavigasjon

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggarar likar dette: